5 начина да се справите със стреса заради коронавируса

Ето кои са те

2020-03-19 16:30:00
5 начина да се справите със стреса заради коронавируса
Снимка: Pexels

Повечето новини по телевизията, сайтовете и вестниците са свързани с пандемията от коронавирус и мерките, които се взимат в различните страни. Кадрите от опашките по магазините, новините за поредните жертви и заразени, изпразнените градове и молбите за домашна карантина, могат да ни стреснат много и да полвияят зле на психическото ни здраве.

 

Естествено, няма как да не се плашим и не бива да сме безотговорни, но е ключово да запазим спокойствие и да не оставяме на паниката да ни завладее. По света има и много излекувани хора, а освен това не бива да се презапасяваме с храна, тъй като у нас има достатъчно продукти за нормално функциониране на магазините в следващите месеци, твърдят властите. Ето и как да се справите със стреса по време на пандемията, според "Teen Vogue".

 


Запознайте се с истинските факти

 

Д-р Ариела Силвър, психолог, препоръчва на своите пациенти да се запознаят с всички факти, които са от сигурни и достоверни източници, а не от социалните млежи. "Тийнейджърите имат голям достъп до социалните мрежи, но съм подозрителна относно това колко научни публикации стигат до тях", казва тя. Хубаво е да проверявате сайтове на иституциите в страната ви, както и на Центърd за контрол и превенция на заболяванията и СЗО, например, за да сте сигурни, че това, което четете е вярно. Така ще се успокоите.

 


Разберете, че има неща, които не могат да се контролират

 

Едно от най-страшните неща, свързани с пандемията е, че тя сякаш няма край и постоянно се разраства. Коронавирусът е страшен, но не се фокусирайте над нещата, които не може да контролирате. Помсилете какво може да направите, за да я ограничите - редовно миене на ръцете със сапун и вода, избягване на докосването на лицето, поддържане на добра хигиена, излизане само до магазин и аптека, ако имате симптоми - задължително е да стоите само вкъщи. Хигиената е най-важна. Разберете, че има неща, които не може да контролирате и не зависят от вас, но правете всичко, което зависи от вас.

 

Снимка: Pexels


Релаксирайте

 

Сега стоите повече вкъщи и имате време за медитация и релаксиране. Може да започнете с по-простички и лесни неща, като дълбоко дишане и дишане чрез корема. "Поемете много дълбоко въздух през носа си за 4 секунди и го изпуснете през устата за 4 секунди", съветва Силвър. Може да пробвате йога, да слушате релаксираща музика, да си вземете вана с етерични масла, да записвате мислите с в дневник, да се разсеяте с хубава книга и филм, да пеете, да изпробвате прогресивната мускулна релаксация.

 


Признайте как се чувствате

 

Най-вредно е да не споделяте, че ви е страх и да преживявате всичко сами. Говорете с родителите, роднините и приятелите си, ако сте много притеснени. Споделяйте с тях, искайте съвети, водете разговори и така ще се успокоите. Важно е да знаете, че не сте сами и да ви олекне, като споделите негативните мисли. Така хората около вас може да разберат колко много ви е страх и да спрат постоянно да коментират коронавируса - намерете и други теми, за които да поговорите.

 


Посетете терапевт

 

Ако наистина нищо не помага и продъжавате да изпитвате ужас от пандемията, най-добре се консултирайте със специалист. Това важи особено за хората, които имат някакви ментални проблеми.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия